Nieuws tooling

Online SEC XBRL inlezen in Excel

Door Fundamental X, de winnaar van de XBRL Challenge 2013, is een Excel spreadsheet gepubliceerd waarmee automatisch XBRL data via het internet kan worden ingelezen. Door Fundamental X wordt ook de query meegeleverd, zodat iedereen deze functionaliteit ook in zijn eigen spreadsheet kan inbouwen.

In Excel kan dan iedereen zijn eigen formules gebruiken om de ontvangen XBRL data naar eigen goeddunken te analyseren. Het is zelfs mogelijk de query zodanig te configureren dat de spreadsheet automatisch wordt geüpdatet met de laatste financiële cijfers. Hoe het allemaal werkt wordt in deze video uitgelegd.

Meer informatie over de spreadsheet, dat overigens alleen SEC data kan inlezen, is hier te vinden.

 

 

XBRL open source project Arelle

Op het gebied van open source projecten komt XBRL er nog steeds bekaaid van af. En als ze er al zijn, dan worden ze vaak niet goed onderhouden. Met wijzigingen in bestaande specificaties en met de komst van nieuwe XBRL specificaties worden deze projecten op termijn nutteloos.

Een grote uitzondering daarop is Arelle. Arelle is een XBRL open source project dat gemaakt en gesteund wordt door XBRL experts van het eerste uur. Naast het inlezen van XBRL instances en taxonomieën is het ook mogelijk om deze te valideren. Naast de standaard validaties kent Arelle ook een gedeeltelijke Formula validatie.

De tool is ontwikkeld in Python en kan geïntegreerd worden op basis van het API-model in andere software projecten. Voor de eindgebruiker wordt ook een zogenaamde Windows GUI versie gepubliceerd.

Meer informatie over Arelle is hier te vinden.

 

Oracle DB komt met gratis XBRL uitbreiding

Ditmaal speciaal een bericht voor de techies onder ons. De Oracle Database 11g Release 2 XML DB krijgt in de vorm van een gratis patch de mogelijkheid om XBRL bestanden op te slaan en te analyseren. Het gaat hier niet alleen om instances, maar ook om complete taxonomieën en individuele linkbases.

Met deze uitbreiding en eventuele andere ‘third party’ oplossingen is het mogelijk om met Oracle DB een complete XBRL oplossing te bouwen. Door XBRL documenten op te slaan in een database wordt het zeer eenvoudig om deze te doorzoeken. En met een database van het formaat Oracle maakt het niet uit of het er nu 100 of 10.000.000 zijn.

Voornaamste doelgroepen zijn dan ook de grote banken en kredietbeoordelaars, zoals Standard & Poors en Moody’s. Wellicht dat voor de kleinere doelgroepen Microsoft weer gaat overwegen om speciale XBRL Add-In’s te publiceren. In het verleden hebben ze wel bestaan, maar om de één of andere reden stelt Microsoft ze niet meer beschikbaar.

Meer informatie over de Oracle XBRL uitbreiding is hier te vinden

 

Fujitsu Interstage XWand versie 11 op de markt

Onlangs heeft Fujitsu zijn nieuwste versie van Interstage XWand op de markt gebracht. Tijdens de internationale XBRL conferentie in Rome mocht ik al een uitgebreide demonstratie van de sneak preview meemaken en eindelijk is het dan zo ver.

Naast de standaard XBL functionaliteiten, zoals taxonomie- en instance creatie en de validatie van beide heeft Interstage XWand nog veel meer te bieden. Interstage XWand beschikt over een formula editor en ondersteunt het gebruik van Inline XBRL door een add-on voor Microsoft Word mee te leveren.

Ook aan de interoperabiliteit is gedacht. Met de Excel Linking Function kunnen Excel bestanden automatisch worden gemapt met een taxonomie. Daarnaast biedt Interstage XWand ook mogelijkheden om data uit instances te exporteren.

Meer informatie over de laatste versie van Interstage XWand is hier te vinden.

Nieuwe Firefox XBRL Addon gepubliceerd

In de wikide XBRL wiki had ik er al aandacht aan besteed. Door Holger Obst is een nieuwe Firefox XBRL Addon, speciaal voor Inline XBRL documenten, gepubliceerd. In tegenstelling tot zijn eerste versie, waarbij alleen XBRL instances konden worden geëxtraheerd, is het met deze versie ook mogelijk om de documenten te bewerken.

De Addon bevat twee soorten editors. Met de Inline XBRL editor kunnen XBRL facts gewijzigd, toegevoegd of verwijderd worden en met de tweede editor is het mogeljk om de (X)HTML code te bewerken.

De Firefox XBRL Addon is hier te downloaden.

 

Semansys biedt oplossing voor aanlevering XBRL rapportages

Met xbrlOne, het webplatform van Semansys, zijn bedrijven en intermediairs in staat om hun rapportageproces met XBRL uit te voeren. Deze rapportages kunnen vervolgens worden doorgestuurd naar de overheid of de banken.

Nadere details over xbrlOne zijn hier te vinden.

 

FINAN XBRL taxonomy viewer

Ditmaal aandacht voor een andere taxonomie viewer van Nederlandse bodem. Evenals de vorige is deze viewer ook gratis te downloaden. Het lijkt er overigens wel op dat deze viewer wat moeite heeft met de reports de XBRL wiki van de Belastingdienst.

De viewer van FINAN is hier te downloaden.

 
Meer artikelen...
Zoeken