Goed nieuws voor het Nederlandse SBR Programma. De XBRL Standards Board heeft besloten om de status van de Assertion Severity 1.0 specificatie te verhogen naar Candidate Recommendation. Nu de specificatie deze status heeft gekregen is het aan de softwareleveranciers om te bewijzen dat de specificatie te implementeren is en als omschreven ook werkt.

Waarom is het goed nieuws voor het Nederlandse SBR Programma? Formula specificatie kent maar twee antwoorden voor het toetsen van een bewering: “True” of “False”. De balans is in evenwicht of de balans is niet evenwicht. In het laatste geval wordt de XBRL instance altijd afgekeurd en dat is niet in alle gevallen wenselijk of juridisch mogelijk. Dat de Assertion Severity 1.0 specificatie een voor Nederland waardevolle toevoeging is, blijkt wel uit het feit dat specificatie tot stand is op basis van twee Nederlandse use cases.

De sub specificatie “Assertion Severity” voegt een drietal resultaten toe aan de specificatie: “Error”, “Ok” en “Warning”. Bij een “Warning” wordt een XBRL bericht niet afgekeurd, maar de verzender wordt wel geïnformeerd over de fout. Ondanks dat de balans dan niet in evenwicht is, is de deponering van een jaarrekening wel een feit.

Meer informatie over de Assertion Severity 1.0 specificatie is hier te vinden.