Nieuws mededelingen

CBS ontvangt eerste SBR berichten, taart voor XBRLreports

Belofte maakt schuld. Het CBS had op meerdere openbare bijeenkomsten beloofd dat de eerste softwareleverancier die XBRL berichten zou aanleveren, beloond zou worden met een taart. Het CBS heeft zijn belofte waar gemaakt en heeft de taart overhandigd aan Durk Tuinier, directeur van XBRLreports.

De helft van de taart was overigens bestemd voor Twan van Zandvoort, directeur van ElkeDagBij. Vanuit ElkeDagBij komen de financiële gegevens die in Excel zijn ingelezen en met de add-in XBRLreports zijn omgezet naar een SBR rapportage.

Het was overigens niet de eerste keer dat XBRLreports een primeur had. Zo waren zij de eerste die een financieringsverzoek op basis van SBR naar het project F!nk stuurde en samen met ElkeDagBij de eerste jaarrekening voor 2015 deponeerde. XBRLreports claimt dat zij gereed is voor alle huidige en toekomstige SBR rapportages die voldoen aan de Nederlandse standaard.

Lees hier meer over de eerste SBR berichten voor het CBS.

Laatst aangepast (zaterdag 25 juni 2016 15:45)

 

Gelukkig nieuwjaar

happynewyearDe XBRL site wenst al haar lezers de beste wensen voor het nieuwe jaar.

Ook het komend jaar zal de XBRL site u weer voorzien van het laatste nieuws op het gebied van SBR en XBRL. Dat het wederom een boeiend jaar gaat worden staat wel vast. Immers dit wordt het jaar van de waarheid. Met het aannemen van de wetswijziging Handelsregisterwet 2007 door de Eerste Kamer op 8 december jl. heeft de financiële softwarebranche nu een jaar om zich voor te bereiden op de verplichtstelling. Als XBRL expert weet ik als geen ander waar de uitdagingen op dit gebied liggen. Mijn advies is dan ook: start vandaag, niet morgen!

Met vriendelijke groet, de beheerder van de XBRL site, Jacques.

 

Overstap naar de NBA

Na jarenlang via Ordina werkzaam te zijn geweest in de publieke SBR/XBRL keten, start ik morgen als beleidsadviseur ICT & Accountancy bij de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants. In dit nieuwe werkveld zal ik mij naast SBR en XBRL ook bezighouden met een tal van andere ICT onderwerpen die het beroep van de accountant raken.

De XBRL site blijft gewoon bestaan. Net als de afgelopen jaren zal ik in de toekomst, op een onafhankelijke en integere wijze, het nieuws over XBRL en SBR brengen.

 

Enquête: XBRL en directieverslagen

Mijn naam is Herbert Dijkman. Ten behoeve van de masterscriptie in het kader van mijn RA-studie aan Nyenrode onderzoek ik de mogelijkheden van XBRL voor directieverslagen. Kan XBRL de kwaliteit van directieverslagen of geïntegreerde verslagen (verder ‘het verslag’) verhogen? Het antwoord op deze vraag zal, onder andere middels onderstaande enquête, worden onderzocht. Dit onderzoek richt zich op de wensen van gebruikers met betrekking tot (toekomstige) verslagen van ondernemingen.

Graag nodig ik u uit de enquête (www.thesistools.com/xbrlendirectieverslagen) te doorlopen. Dit kost u 3-5 minuten.

Indien u geïnteresseerd bent in de resultaten van het onderzoek en meer informatie wenst te ontvangen over XBRL, laat dan uw e-mailadres achter in de enquête. U ontvangt na afloop van het onderzoek de resultaten en u maakt kans op een door XBRL voor Accountants aangeboden XBRL Handboek voor intermediairs (www.xbrlhandboek.nl).

Alvast bedankt voor uw medewerking.

Met vriendelijke groet,

Herbert Dijkman

 

We zijn weer terug

De vaste bezoekers hebben het ongetwijfeld wel gemerkt. De XBRL site is ruim 2 ½ week uit de lucht geweest. Helaas zijn wij het slachtoffer geworden van een storing in de PhP-engine. Ondanks de inzet van veel expertise kon de oorzaak van de storing niet worden achterhaald en is ten einde raad besloten om de XBRL site te verhuizen naar een andere plek op het Internet. Een behoorlijke klus voor een website dat inmiddels uit meer dan 10.000 bestanden bestaat.

Vanaf maandag kunt u weer rekenen op al het SBR en XBRL nieuws.

 

500ste artikel op de XBRL site geplaatst

Zojuist was het zover. De 500ste artikel op de XBRL site is geplaatst, met als onderwerp de nieuwe themamaand van het SBR Programma. Een mooie prestatie voor een niche website dat nog geen 3 1/2 jaar bestaat. Althans, dan vind ik zelf. Het allereerste artikel, geplaatst op 11 juni 2009, ging over de allereerste XBRL winstaangiftes die de Belastingdienst mocht ontvangen. In die tijd was ik blij met een drietal bezoekers per week.

Nu 40 maanden later, 500 blog artikelen verder en met ruim 90 artikelen in de XBRL wiki, komen soms honderden bezoekers per dag langs. Voor mij geeft dit voldoende motivatie om door te gaan met de XBRL site. En het bewijs dat onderwerpen over XBRL en SBR ook daadwerkelijk leven.

Met dit 501ste artikel hebben we alweer een start gemaakt om naar de 1.000ste artikel te gaan. Ik hoop dat u deze allemaal gaat lezen en alvast bedankt voor de vele bezoeken.

Gegroet,

De beheerder van de XBRL site, Jacques.
 

de XBRL site goes Abu Dhabi

Morgen is het dan eindelijk zo ver. Om 10:35 zal de XBRL site met vlucht KL449 vertrekken naar het internationale vliegveld van Abu Dhabi. Op zo'n 16 km rijden van het vliegveld ligt het Yas eiland. Voor vele bekend als de plek waar één keer per jaar de formule 1 van de Verenigde Arabische Emiraten wordt georganiseerd. Echter de komende week zal het Yas eiland voor een deel toebehoren aan de internationale XBRL gemeenschap.

Ik zal overigens niet de enige Nederlander zijn op de 24ste internationale XBRL conferentie. Voor zover ik kan nagaan komen we één te kort om een Nederlands voetbal team te vormen.

Deze week heeft de XBRL site dus even geen focus op de Nederlandse SBR/XBRL ontwikkelingen. Maar bent u geïnteresseerd in de internationale ontwikkelingen rondom XBRL, dan adviseer ik u om de komende week regelmatig de XBRL site te bezoeken.

 
Meer artikelen...
Zoeken