Vlak voor het weekend heeft de ESMA (European Securities and Markets Authorities) de lang verwachte consultatie voor de ESEF (European Single Electronic Format) opgestart. Met het inwerking stellen van de Transparency Directive 2013/50/EC heeft de Europese Commissie bepaald dat vanaf 1 januari 2020 de jaarrekeningen van Europese beursgenoteerde ondernemingen in één elektronisch formaat moeten worden gepubliceerd.

In de consultatie neemt de ESMA alvast een voorschot op het PDF-formaat. De reden die de ESMA hiervoor opgeeft is dat de particuliere beleggers geen middelen hebben om informatie te halen uit bestanden met gestructureerde data (lees XBRL).

Dit betekent overigens niet dat XBRL van de baan is. Indien het gaat om een geconsolideerde jaarrekening (in het geval van een beursgenoteerde onderneming is dat altijd op basis van IFRS), dan is het voorstel om de jaarrekening ook aanvullend in een gestructureerde data formaat te laten publiceren. Bij enkelvoudige jaarrekeningen (lokale GAAP) is het ook mogelijk, mits de standaard in de betreffende Europese lidstaat gemeengoed is.

De vragen die de ESMA stelt, hebben onder andere betrekking op de keuze van de gestructureerde data standaard: XBRL, inline XBRL, XML, HTML/XHTML of exoten zoals EDI en Mark-up PDF.

De consultatie is hier te vinden. Reageren is mogelijk tot 24 december 2015.