De eerste verkorte aangiften vennootschapsbelasting (vVPB) in het XBRL-formaat zijn op 11 juni 2009 door de Belastingdienst ontvangen. De nobele eer, van het als eerste insturen, viel ten beurt aan CreAim, die eveneens de eerste OB- en ICL aangifte bij de Belastingdienst instuurde.

 

Doordat in de vVPB alleen die fiscale gegevens worden uitgevraagd die noodzakelijk zijn voor het opleggen van een aanslag heeft een fiscale intermediair de aangifte sneller opgesteld dan voorheen. Als deze winst doorvloeit naar de uiteindelijke belastingplichtige, dan is de beloofde administratieve lastenverlichting voor een deel gerealiseerd.

 

Omdat het gebruik van de vVPB gekoppeld is aan een toezichtsconvenant krijgt de belastingplichtige ook sneller dan voorheen zijn blauwe envelop op de deurmat.

 

Voor het opstellen van een vVPB heeft het NTP de 2009.2 taxonomie extensie opgesteld. Vanaf 1 december 2009 zal de vVPB een vast onderdeel gaan vormen in de Nederlandse Taxonomie 2010. De verwachting is dat voor het einde van 2009 enkele duizenden vVPB's door de Belastingdienst zijn ontvangen.

 

Noot: de vVPB wordt ook wel de vWIA (verkorte winstaangifte) genoemd, echter met de eventuele komst van de verkorte inkomstenbelasting (winst), was de term vWIA te generiek.


Voor meer informatie over deelname aan de vVPB pilot kunt u terecht bij de Belastingdienst.