Soms zijn er van die nieuwsberichten die aan het einde van de cyberspace weer terugkaatsen. Zo werd ik vanochtend verrast door de melding dat onze Hollandse ASML vrijwillig haar rapportage in XBRL formaat bij de SEC had gedaan. Halleluja dacht ik. Maar enig onderzoek leerde mij dat ze dit al op 11 februari hadden gedaan. Leuk zo’n terugkaatsend nieuwsbericht.

Maar waarom heb ik dit heuglijk nieuwsfeit eigenlijk gemist? Je zou zeggen dat de “boys from XBRL Nederland” dit toch als excuus moeten hebben beschouwd om een fles champagne te openen. Maar vreemd genoeg kan ik nergens een spoortje vinden van het feit dat ASML ons dit trucje heeft geleverd.

Of zit de vork anders in de steel? Opvallend is dat Ieke van den Burg lid is van de Raad van Toezicht van ASML. Ik hoor u denken: “Wat heeft dat nu te maken met XBRL?”. De uitleg is simpel. In de vorige termijn was Ieke van den Burg lid van het Europees Parlement. Eén van haar belangrijkste wapenfeiten is dat zij XBRL onder de aandacht heeft gebracht in het Europees Parlement. Zelfs een amendement met het voorstel om XBRL als basis standaard in Europa te introduceren heeft de stemming overleefd.

Dus wellicht is de politieke bescheiden- en nuchterheid, de reden, dat ASML stilletjes doet wat het moet doen. Geen rede voor ophef, het is immers de normaalste zaak van de wereld om echte transparantie te bieden. Het nieuwsbericht was dus eigenlijk geen nieuwsbericht, iemand dacht gewoon: “Beter laat, dan nooit”.

Reageren? Mail dan naar xbrlfactor(at)gmail.com.