Het lijkt erop dat het CPB wederom haar prognoses mag bijstellen. Als het persbericht “Deponeren van jaarrekening voor MKB-ers drastisch vereenvoudigd” klopt, dan zullen na de grote klappen in de bouwsector deze ook gaan vallen in de accountancy sector. 

Vanuit een online boekhoudpakket worden gegevens geheel automatisch aangeleverd bij de Belastingdienst of gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Een tussenkomst van een accountant of fiscalist is blijkbaar niet (altijd) meer nodig. Althans dat doet het artikel vermoeden. 

Maar volgens mij wordt de soep niet zo heet gegeten als hij word opgediend: Verderop in het persbericht staat te lezen dat de elektronische aangifte slechts 25 % van de informatie bevat dan de bestaande papieren aanslag (ja, dat staat er echt!). Dit betekent dat er hier sprake is van de verkorte winstaangifte in XBRL formaat. 

En dat laatste is alleen mogelijk in combinatie met Horizontaal Toezicht. Ofwel zonder tussenkomst van een accountant geen verkorte winstaangifte. En daarnaast lijkt mij het deponeren zonder bemoeienis van een accountant niet altijd de meest gewenste optie. 

Wellicht dat we dit persbericht maar beter kunnen kenmerken als een ingezonden reclameboodschap. Mike, it’s amazing.

Reageren? Mail dan naar xbrlfactor(at)gmail.com.